Vincent: werfleider + administratief bediende
Kort uitgelegd ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van het bouwproject. Ik krijg alle info: meetstaat, plannen, contactgegevens van onderaannemers, … Van daaruit volg ik het project op. Coördinatie dus. Voor alle duidelijkheid: met onze eigen mensen realiseren we alleen de ruwbouw. Dat wil zeggen: grondwerken, betonwerk en metselwerk.
Ik bestel dus alle materialen en bereid vervolgens de plannen voor om het project uit te voeren. Op kantoor nemen wij al het denkwerk voor onze rekening. Wij zorgen voor een optimale voorbereiding, zodat onze arbeiders vlot kunnen werken.
Eerste werkervaring
De Clippel is mijn eerste werkgever. Op mijn schoolplatform (Bachelor in de Bouw, Odisee Aalst) spotte ik de vacature voor werfleider. Ondertussen zijn we vijf jaar later. Ik twijfelde eerst om bij een groter bedrijf te solliciteren omwille van de doorgroeimogelijkheden, maar daar blijft je takenpakket meestal beperkt tot je deeltaak.
Ik heb indertijd ook wel bewust gekozen voor een familiale aannemer, want ik wou zoveel mogelijk voeling met de praktijk. Ik heb effectief feeling met wat er leeft op de werf. Daar steek je ook het meeste van op. En je bent hier zeker geen nummer, want iedereen is belangrijk.
Uitgebreid takenpakket
Een gemiddelde werkdag voor mij? Laat mij beginnen met te zeggen dat ik op het einde van de dag nooit of zelden gedaan heb wat ik vooraf gepland had. Je kunt je maar beter flexibel opstellen. Ik vertrek ’s morgen eerst naar de werven die ik opvolg. Ik doe mijn toer en bespreek alles nog eens met de meestergast. Dat gaat dan over de dingen die ik opmerk of over het benodigde materiaal. Tegen de middag ben ik daar meestal mee rond.
In de namiddag doe ik meestal het administratieve werk. Ik brief de magazijnier over welk materiaal de volgende dag mee moet naar de werf. ’s Avonds wordt de camionette geladen voor de volgende dag. Verder beantwoord ik ook mijn mails voor bestellingen, architecten, ingenieurs, … Als het mijn project is, ben ik ook het aanspreekpunt en beantwoord ik vragen.
Variatie troef
Bij de Clippel heb ik eigenlijk een zeer uiteenlopend takenpakket. Variatie troef! Geen dag is hetzelfde en ik ben ook niet gemaakt om een hele dag op een stoel te blijven zitten. Op de werf gebeurt het wel eens dat ik iets voordoe of even meehelp. Je bent als werfleider dus ook wel polyvalent. Of ik spring bij in het magazijn om materiaal klaar te zetten. Ik kom ook met heel veel mensen in contact: leveranciers, klanten, ingenieurs, … Dat vraagt wel om de nodige aanpassing, maar zo blijft het boeiend.
Een echte stiel
Voldoening? Absoluut! Op een paar maanden realiseren we meestal wel een gezinswoning. In principe doen we elke keer hetzelfde maar de projecten verschillen. En we werken ook elke keer met een andere architect. Ik zocht indertijd naar een job die me het gevoel geeft echt iets te kunnen. Mochten we terug naar een primaire beschaving gaan waarbij de elektriciteit uitvalt, dan kan ik mijn plan trekken. Met een kennis van Exel ben je op zo’n moment weinig, maar ik kan echt een stiel. Dat geeft me een goed gevoel. Ik heb trouwens net een woning gekocht en ga die dan ook zelf renoveren. Dat is mogelijk dankzij mijn studies, kennis en ervaring.
Elke vrijdag koffiekoeken
Werfleider is vandaag de dag een beetje een knelpuntberoep geworden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ploegbazen, metsers of andere stielmannen. Nochtans … qua sfeer zit het goed bij De Clippel. Elke vrijdagmorgen trakteren ze hier op koffiekoeken. De ideale manier om onze werkdag te starten. En de laatste dag voor het bouwverlof lassen we ook een groepsactiviteit in, bijvoorbeeld karten, bijlwerpen of bowlen.